Nye ansigter og stort farvel

Jeg sidder i køkkenet og tænker på den sidste tid, der er gået. Uden for står regnen ned i tykke stråler, som det ofte gør det her i regntiden. Katten Wilbek ligger trygt i dens stol i køkkenet og sover efter at have fordærvet en halv dåse Faaborg dåseleverpostej. Uden for står vores enlige høne, der indtil for ikke så længe siden var kylling, og gemmer sig for den piskende regn under foderskålens halvtag.

De fire kyllinger_lille

De fire nye kyllinger

Evita, som vi har døbt hende, har ikke just haft en let start på livet. Hun og hendes tre søstre blev købt på det lokale søndagsmarked, som erstatning for de gamle høns, og var på daværende tidspunkt yderst tilfredse med at skifte hjem fra et lille bur på markedet til vores store hønsegård. Det skulle dog vise sig, at fire små kyllinger er godbidder for områdets rovdyr. Så mens Evita gemte sig under trappen blev hendes søskende skambidt og dræbt af noget der mest af alt ligner en stor rotte, men går under navnet Opossum. Vi, hendes ejere, havde ingen anelse om, hvad der var sket, og hun blev derfor de efterfølgende aftener lukket ind i hønsehuset. Men når man fx deler en flaske rødvin til aftensmaden og snakken går, kan man godt komme til at glemme et sådan nyligt ritual. Det skete to gange, og begge gange havde dyret godt fat med tænderne i halsen på Evita, inden vi fik jaget det væk. Evita, som vi døbte hende, fordi vi håber på, at hun er stærk og en overlever og ikke fordi hun som hendes menneskelige forløber vil dø ung, undslap dog begge gange med forskrækkelsen.

Dræberrotten!

Dræberrotten!

Det er ikke kun i hønsegården, der er nye tider med stor udskiftning og tumult. Over en periode på fjorten dage i sidste halvdel af januar har vi både taget imod og sagt farvel til nye og gamle medkooperanter. De nye, Lærke og Sigurd landede den 14. januar i La Paz til stort kram og obligatorisk mavepuster, som 4000 meters højde giver en efter mere end 24 timers flyrejse. Men med den korte tid til overlap mellem nye og gamle var der ingen kære mor. Så ud over nyt sprog og tilvænning til højden stod den første uge bl.a. på en tour de force i Bolivias bureaukrati og en mindre luksuriøs 12 timers køretur til San Lucas.

LaerkeSigurd_lille

Sigurd og Lærke

Anden uge, hvor vi om fredagen skulle holde afskedsfest for de gamle, Christoffer og Katrine, var der ligeledes nok at se til og derfor ikke meget tid til at forberede fest. Katrine skulle på få dage videregive hendes ansvar for et årsbudget på 1,5 mio. kr., som projektets kasserer, til Sigurd. Samtidig fik vi dårlige nyheder fra Danmark om, at Danida netop havde afvist vores regnskab for anden fase, hvilket blot understregede vigtigheden af denne ansvarspost.

Midt i festforberedelser og overlap nævner vores nabo i forbifarten, at der er noget galt med vores kloak, men i travlheden får vi ikke handlet på informationerne. Ikke før festen er vel overstået og tømmermændene har lagt sig, går omfanget af kloakproblemet op for os. Hele den ene side af vores mudderstensbyggede hus er fugtigt, som konsekvens af et læk i rørene mellem husets afløb og den offentlige kloak. Med en overhængende fare for, at vores mudderhus styrter sammen, sender vi Lærke og Sigurd alene på sprogskole og Katrine og Christoffer mod flyveren i La Paz, mens vi bliver tilbage for at sikre at håndværkerne får løst problemet.

FranklinJonas

Don Franklin og Jonas

Afskedsfesten blev en stor succes med masser af tårevæddede taler, god musik og dans hele natten. Vores ansatte med Elio som initiativtager var gået sammen om at leje byens største højtalere. Byens største original, Don Franklin på 56 var et af festens højdepunkter. Efter han havde holdt en fin tale begyndte han på egen hånd at tømme den 20 liter store singhani-punch. Snart var han alle steder og sammen med vores ansatte Elio lukkede han festen.

Farvel_lille

Farvel til Christoffer og Katrine

Det var hårdt at sige farvel efter 7 måneders eventyr sammen. Regnen siler stadig ned udenfor, og vi savner at hygge og sludre med vores nye gode venner, Christoffer og Katrine. Men livet går videre i San Lucas, og vi er glade for at have fået to nye samarbejdspartnere i Lærke og Sigurd.

Tryk på billedet for at se flere:

Nye ansigter og stort farvel

Skriv en kommentar