Den bolivianske stats accept af traditionelle behandlere

Sundhedssystemet i det højtbeliggende sydamerikanske udviklingsland, Bolivia, er langt fra lige så velfungerende som det danske. Men med en ny alternativ sundhedsstrategi, der fokuserer på traditionelle behandlere, er der mulighed for at udnytte det potentiale, der ligger i at acceptere landets oprindelige befolkning.

IMCCs læge Elio underviser traditionelle behandlere

IMCCs læge Elio underviser traditionelle behandlere

IMCC Uland har siden 2006 arbejdet med traditionelle behandlere i Bolivia – et af de lande i verden med størst koncentration af oprindelige folk. Ideen har været at decentralisere sundhedssystemet – fysisk som mentalt – via de traditionelle behandlere til fjerntliggende egne af det store bjergrige land, hvor folk af kulturelle grunde bliver skræmt af læger i hvide kitler. Hvor det hovedsaglige fokus i sundhedssystemet er behandlingen af kroppen, så er det hos de traditionelle behandlere sjælen.

Det igennem tider meget ustabile Bolivia har med valget i 2006 af den oprindelige præsident Evo Morales fået en leder, der endelig er begyndt at tænke den oprindelige befolkning ind i de politiske løsninger. Dette har medført nye tiltag på sundhedsområdet, som i 2009 blev en ny strategi rigere. SAFCI er forkortelsen for strategien, der lægger stor vægt på de kulturelle forskelle, som eksisterer mellem sundhedssystemet og de oprindelige folk, og som blandt andet ser de traditionelle behandlere som en del af løsningen.

Traditionelle behandlere fortæller om deres medicin

Traditionelle behandlere fortæller om deres medicin

Ideen med at forlænge sundhedssystemet på den måde er god, men svær at realisere. For hvordan integrerer man traditionelle behandlere uden en uddannelse med et moderne sundhedssystem? De traditionelle behandlere har fået deres kundskab overleveret fra tidligere generationer og har modsat læger ingen certificeret uddannelse. De baserer deres patientvurderinger på teorier om sjælen og moderjord modsat den videnskabelige praksis på hospitalet. Og deres behandling består hovedsageligt af naturmedicin og spirituelle ritualer.

Første nødvendige skridt for at integrere de traditionelle behandlere er at godkende dem og deres profession, hvilket har fået Bolivias sundhedsministerium til at udvikle et akkrediteringssystem. 2012 har været startskuddet for dette system, som ikke har vist sig helt fejlfrit. Vi har fulgt denne proces tæt, da vi i IMCC Uland Bolivia har arbejdet hårdt på at få de traditionelle behandlere i vores indsatsområde akkrediteret. En vigtig del af systemet er et udvalg af udpegede traditionelle behandlere, der skal læse og godkende ansøgninger. Vi har deltaget i to af udvalgets møder, hvor vi præsenterede vores ansøgere. Især det ene møde var udfordrende. De første to gange blev mødet aflyst grundet for få fremmødte fra udvalget, og da det endelig blev afholdt, var der uden varsel dukket et nyt afgørende krav op om, at ansøgerne som minimum skulle være 30 år.

Der var stort fremmøde til de traditionelle behandleres festival

Der var stort fremmøde til de traditionelle behandleres festival

På trods af de store udfordringer fik vi i slutningen af november 2012 en glædelig overraskelse. Til vores årlige festival for traditionelle behandlere med mere end 300 deltagere fik vi besøg af Viceministeren for sundhed og interkulturalitet, der til stor jubel fra de fremmødte kunne aflevere positive svar til omkring 100 ansøgere fra første ansøgningsrunde. Vi forventer inden udgangen af 2012 at få yderligere 50 akkrediteret, hvilket betyder, at 150 traditionelle behandlere vil have et bevis på, at de må udføre deres behandlinger.

Viceministeren overrækker certifikater

Viceministeren overrækker certifikater

Der ligger store udfordringer forude både med akkrediteringen og med hvilken rolle traditionelle behandlere skal spille i det bolivianske sundhedssystem. IMCC Uland vil de næste mange år fortsætte med at styrke de traditionelle behandlere og samarbejde med det bolivianske sundhedssystem og ministerium for at finde gode løsninger på de mange udfordringer.

Skrevet af Jonas

Skriv en kommentar